Συμφωνία για την ίδρυση του μεγαλύτερου εμπορικού μπλοκ παγκοσμίως

Με την υπογραφή 15 χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού -και χωρίς τις ΗΠΑ- η εμπορική συμφωνία Περιφερειακής Περιεκτικής Οικονομικής Συνεργασίας (RCEP) θα καλύπτει σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας. Σε αυτήν θα συμμετάσχουν οι 10 χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, συν η Νότια Κορέα, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία. Δεν συμμετέχουν οι ΗΠΑ, που είχαν αποσύρει την υπογραφή τους από ένας αντίστοιχο σύμφωνο το 2017.

Ο πρόεδρος Τραμπ είχε πάρει την απόφαση να μη συμμετέχει πλέον η χώρα του στο Σύμφωνο Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού (Trans-Pacific Partnership ή TPP), λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Η αμφιλεγόμενη συμφωνία αφορούσε 12 χώρες και είχε τη στήριξη του προκάτοχου του Τραμπ, Μπαράκ Ομπάμα, ως αντίβαρο της αυξανόμενης οικονομικής δύναμης της Κίνας στην περιοχή.

Οι διαπραγματεύσεις για την RCEP άρχισαν το 2012 και αυτή η συμφωνία εγκρίθηκε σήμερα στο περιθώριο της συνάντησης των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (Asean) με οικοδεσπότη το Βιετνάμ. Η σύνοδος φυσικά ήταν διαδικτυακή, με τους ηγέτες έναν-έναν να δείχνουν στην κάμερα το υπογεγραμμένο αντίγραφό τους.

Από την παρέα έλειπε η Ινδία, που αποσύρθηκε πέρσι εκφράζοντας ανησυχίες για τους χαμηλούς δασμούς που θα έπλητταν τους τοπικούς παραγωγούς της, ωστόσο, όπως τονίστηκε, η πόρτα είναι πάντα ανοιχτή για να επιστρέψει.

Ενθουσιασμένος ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κεκιάνγκ, έκανε λόγο για «νίκη του ελεύθερου εμπορίου». Το νέο μπλοκ θα είναι μεγαλύτερο και από τη συμφωνία ΗΠΑ – Μεξικού – Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Σε γενικές γραμμές η RCEP αναμένεται να καταργήσει μια σειρά από δασμούς μέσα σε μια 20ετία, ενώ έχει πρόβλεψη για τα πνευματικά δικαιώματα, τις τηλεπικοινωνίες, τις οικονομικές υπηρεσίες, το ηλεκτρονικό εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών από επαγγελματίες.

Η συμφωνία αντιμετωπίζει ίσα όλες τις χώρες, πράγμα που μπορεί να είναι κίνητρο στις εταιρείες που έχουν την έδρα τους σε χώρες της RCEP να αναζητούν προμηθευτές στο μπλοκ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί